Головним управлінням Держгеокадастру у Сумській області при виконанні покладених на нього законодавством функцій активізовано співпрацю  з органами прокуратури та Службою безпеки України Сумської області щодо звернення до суду з позовом про конфіскацію земельних ділянок сільськогосподарського призначення у випадках, коли відповідно до законодавства власник земельної ділянки  зобов’язаний відчужити її протягом року з моменту переходу до нього права власності на земельну ділянку.

Так, Головним управлінням шляхом моніторингу, відповідно до повноважень, виявлено порушення законодавства, а саме: невідчуження земельної ділянки особами протягом установленого відповідно статті 145 Земельного Кодексу України строку.

У співпраці з Службою безпеки Сумської області Головним управлінням Держгеокадастру у Сумській області підготовлено матеріали для конфіскації земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які всупереч законодавству не відчужені її власником у встановленому законодавством порядку та направлено їх до Сумської обласної прокуратури для вжиття заходів щодо представництва інтересів держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області шляхом подачі позову про конфіскацію земельної ділянки.

Сумська окружна прокуратура звернулась до суду з позовом про конфіскацію двох земельних ділянок та накладення на них арешту до прийняття рішення та  направила до суду заяву про накладення арешту на зазначені земельні ділянки до прийняття рішення у справі по суті спору.

На даний час заяву прокуратури задоволено, рішенням суду 29 березня 2023 року на земельні ділянки накладено арешт та відкрито провадження у справі.

По іншим матеріалам готуються позови про конфіскацію земельних ділянок на користь держави та найближчим часом будуть подані до суду.